Bladerdeeg maken

Bladerdeeg maken

Bladerdeeg, ook wel korstdeeg genoemd,  is een deeg waarin een laagje boter zit, het deeg wordt steeds uitgerold en opgevouwen waardoor er uiteindelijk heel veel laagjes deeg ontstaan met steeds weer een laagje boter ertussen. Als je alle laagjes aan het eind zou tellen zijn het duizenden laagjes vandaar dat de Fransen dit deeg de naam  mille-feuille (duizend laagjes) hebben gegeven. U kunt natuurlijk gebruik maken van de kant- en -klaar diepvries bladerdeeg plakjes of rollen uit de diepvries. Maar, wie echt wil genieten van een knisper vers bladerdeeg en de ware sensatie van die “duizend” laagjes wil ondergaan, maakt het zelf.

Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bij iedere toer wordt het deeg uitgerold tot een langwerpige plak en vervolgens  wordt het deeg weer ingevouwen, dit is een halve toer. Deze halve toer heeft nu de eerste lagen gecreëerd, vervolgens wordt het deeg een kwartslag gedraaid en opnieuw uitgerold en ingevouwen, nu is de eerste toer voltooid. Het is belangrijk om het deeg tussen de toeren door minimaal een half uur te laten rusten in de koelkast. Gebruik voor het uitrollen voldoende bloem, zeker bij de eerste toer is de boter nog erg plakkerig.

Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode, bij alle drie gaat het erom een deeg van water en bloem te voorzien van laagjes vetstof.  Door het deeg verschillende keren uit te rollen en in lagen op te vouwen (toeren), ontstaat een uiterst fijne verdeling van vet- en deeglaagjes. Voor de bereiding van bladerdeeg is het uitrollen en invouwen erg belangrijk, het aantal keren dat dit plaatsvindt en de wijze waarop verschilt per methode.

Bladerdeeg maken volgens de Hollandse methode

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 125 gram koud water
  • 4 gram zout

Zorg dat alle producten goed koud zijn. Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem, het zout en het water tot er een stug deeg ontstaat. Meng er vervolgens de blokjes boter door en zorg dat het één geheel wordt maar er nog wel duidelijk blokjes boter aanwezig zijn. Druk het deeg plat, verpak in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten koelen in de koelkast. Bestrooi uw werkblad flink met bloem en rol het deeg uit tot een lange plak. Vouw de plak vervolgens in vieren zodat er vier laagjes ontstaan. Draai de plak een kwartslag en herhaal de handeling van uitrollen en vouwen. Pak de plak weer in en laat wederom koelen. Dit herhaalt u 2 keer (totaal dus 3 keer) en dan is het bladerdeeg klaar voor verder gebruik.

Bladerdeeg maken volgens de Franse methode

  • 300 gram bloem
  • 60 gram roomboter
  • 165 gram koud water
  • 6 gram zout
  • 210 gram roomboter

Kneed de bloem met de 60 gram boter, het water en het zout tot een deegbal. Niet te lang kneden. Laat het deeg 15 minuten rusten. Druk het deeg plat en rol er vier punten aan. Plaats de 210  gram boter in het midden en vouw de punten eroverheen. Druk het deeg plat en laat opnieuw even rusten. Rol het vervolgens in de lengte uit en vouw het deeg in drieën, zodat er drie laagjes ontstaan. Draai het een kwart slag, en rol het opnieuw uit en vouw  weer in drieën. Laat het 30 tot 60 minuten rusten en herhaal dan deze hele procedure nog drie keer (totaal dus vier keer). Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.

Bladerdeeg maken volgens de snelle methode

Het maken van het deeg is bij deze methode gelijk als bij de Franse methode, het verschil zit in het toeren (het rollen en vouwen), rol het deeg uit tot een lange plak en vouw dan drie keer (zoals bij Franse methode), draai het deeg een kwartslag en vouw vervolgens vier keer (zoals bij Hollandse methode), laat het deeg kort rusten en draai opnieuw een kwartslag en vouw drie keer, en opnieuw een kwartslag draaien en 4 keer vouwen en het deeg is klaar voor gebruik.

Bestrijk het bladerdeeg voor het bakken met geklutst ei, pas op dat het ei niet langs de zijkanten loopt want dan kan het bladerdeeg scheef gaan bakken.

Bladerdeeg wordt in 12 minuten afgebakken in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Tijdens het bakken creëert het water in het deeg  stoom en de boter smelt, door de smeltende boter gaan de laagjes niet aan elkaar plakken en de damp van het water in het deeg zorgt ervoor dat het deeg omhoog gaat werken, en zo ontstaat er een bladerend effect.

Als u een toevoeging in de bladerdeeg meebakt bijvoorbeeld bij saucijzenbroodjes dan dient u een langere baktijd te nemen. Zit er veel suiker in de toevoeging, zoals in spijs bij een banketstaaf, dan kiest u voor een kortere baktijd op een hogere temperatuur.

Bladerdeeg kan het beste een dag voor gebruik  gemaakt worden, maar kan ook heel goed worden ingevroren, haal het voor gebruik wel op tijd uit de vriezer zodat het rustig kan ontdooien.

Voor het lekkerste resultaat wordt echte ongezouten roomboter aanbevolen.

Het heeft even wat werk gekost, je kunt wel zeggen dat het een hele toer is om bladerdeeg te maken….Maar, het resultaat mag er zijn en de mogelijkheden met bladerdeeg zijn eindeloos, denk aan appelflappen, perenbollen, saucijzenbroodje, pasteibakjes, kaasstengels, vruchtentaartjes, roomhoorntjes, banketstaaf of krakelingen. Bladerdeeg is gewoonweg ideaal om mee te bakken en het bladerdeeg uit de diepvries kan echt niet tegen uw zelfgemaakte bladerdeeg op!