Blog

Risolles

voor de Ragout (ong.12 stuks);
2 flinke uien (ik neem meestal 1 gewone grote en 1 zoete ui)
3-4 teentjes knoflook
1 pond gehakt (naar smaak runder of HoH)
1 klein bosje selderij
peper
zout 
nootmuskaat
beetje suiker (basterdsuiker)

Uien snipperen en lichtbruin bakken in een beetje zonnebloemolie,lichtbruin dus net iets verder dan glazig.
Knoflook fijn maken en meebakken,daarna het gehakt erbij en rullen tot het mooi gekleurd is.
peper,zout,nootmuskaat en een beetje suiker erbij doen (op deze hoeveelheid gehakt gebruik ik ongeveer 4 theelepels suiker,maar zoals altijd PROEVEN,je kan altijd toevoegen,eruit halen gaat niet meer !!!!!!)
Water erbij doen tot het gehakt onderstaat en even laten doorkoken,ondertussen een papje maken van wat bloem en water en erbij doen,doorroeren en de gesnipperde selderij erbij doen.Daarna in laten koken tot er een lekkere dikke ragout ontstaat (uiteraard tijdens dit proces proeven,en evt zout,peper,noot of suiker naar smaak toevoegen).Wanneer het de juiste dikte en smaak heeft in een bak doen en laten afkoelen (een avondje in de koelkast)

Dag 2
bloem (ong. 1 pak)
1 eitje
water 
zout

de bloem met 1 eitje,wat zout vermengen met water tot er een beslag ontstaat die iets dunner is dan pannekoeken beslag,in een hete koekepan met een kwastje wat zonnebloemolie smeren en een lepel beslag erin.De pannekoek alleen aan 1 kant bakken en hem vervolgens op een bord doen met de ongebakken kant naar boven,Daar de afgekoelde en stijve ragout op doen (ongeveer 2 goedgevulde eetlepels) en de pannekoek dichtvouwen als een enveloppe.Door de warmte zal de ongebakken kant doorgaren en zich aan elkaar hechten (mocht het niet goed sluiten door dat de pannekoek al te droog is,gewoon even insmeren met wat van het beslag en dan hecht het zich ook,het is belangrijk dat de enveloppe met ragout goed dicht is,zodat de ragout er tijdens het bakken niet uit kan lopen 

Nederlanders eten te veel zout

Nederlanders eten te veel zout

 

In de periode 2012-2016 is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM, die op 20 november gepubliceerd is.

Meer fruit
Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag, 8% meer dan in de periode 2007-2010. Ter vergelijking: dat komt bijvoorbeeld neer op 1 mandarijn per week of 2 appels per maand. Ook lijkt het erop dat Nederlanders iets meer groenten zijn gaan eten. Voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatzieken, diabetes en bepaalde vormen van kanker, is een verdere stijging van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen gewenst. Slechts een minderheid van de Nederlandse volwassenen voldoet hiervoor aan de aanbevelingen.

Minder vlees
De consumptie van vlees en zuivel is de afgelopen jaren gedaald. Per dag eten Nederlanders ongeveer 100 gram vlees en ongeveer 350 gram zuivelproducten. Dat is respectievelijk 8 en 12% minder dan in de periode 2007-2010. De daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met een lager risico op een aantal chronische ziekten. Verder helpt dit om de milieudruk van het voedselverbruik te verlagen. De consumptie van zuivel voldoet nog aan de Richtlijnen goede voeding, maar moet met het oog op de bot-gezondheid niet verder dalen.

Minder suikerhoudende dranken
Kinderen dronken in de periode 2012-2016 gemiddeld 620 milliliter suikerhoudende dranken per dag, bij volwassenen was dit 325 milliliter. De consumptie van suikerhoudende dranken daalde binnen deze periode bij kinderen en volwassenen. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken per week minder dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 milliliter per week. De consumptie van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes.

Voedselconsumptiepeiling
Het RIVM bracht het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Zie voor meer informatie de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 op de site wateetnederland.nl.

bron: RIVM, 20/11/18

C