Chili con carne van Oma

  • 400 gram kalfsgehakt
  • 400 gram bruine- of kidneybonen
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 spaanse pepertje, in ringetjes
  • 4 tenen knoflook, geplet en gesnipperd
  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 1 rundvleesbouillontablet
  • 4 deciliter gezeefde tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • olijfolie
  • zout en peper
  • wat komijn
  • wat tijm
  • wat chilipoeder

Zet de bonen een avond van tevoren in koud water en laat ze minimaal 12 uur staan. Kook ze daarna in hetzelfde water op een laag vuur en hou ze apart. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de knoflook, spaanse peper, ui en paprika toe en laat dit even meestoven. Voeg dan de tijm, komijn, chilipoeder, suiker en het bouillonblokje toe en roer de tomaten en tomatenpuree erdoor. Doe er wat van het kookvocht van de bonen bij en laat het geheel een half uurtje zachtjes pruttelen. Wel af en toe even roeren. Breng tot slot de chili op smaak met peper, zout en eventueel nog wat chilipoeder.

André