250 gram andijvie
250 gram spinazie
1O0 gram boontjes
250 gram Kool (witte, savooien- of bloemkool) 200 gram taugé
2 eetlepels olie
1/2 pot pindakaas
Petjel Kruiden:
5 eetlepels uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 theelepels sambal trassi
1 theelepel Javaanse suiker 1/2 theelepel kentjoer zout
3 eetlepels keukentamarinde (zoete asembrij)
1 eetlepel azijn
Bereiding:
Maak de groenten schoon en kook ze met een beetje zout één voor één even op, Zo dat ze knapperig blijven.
De taugé Wordt niet gekookt en alleen met kokend water afgespoeld.
Laat de groenten goed uitlekken.
Wrijf de uien met de knoflook, de sambal, de suiker, de kentjoer en Wat zout tot een brij.
Fruit die in de olie tot de uien geel zijn. Meng er de pindakaas doorheen; heel gemakkelijk gaat dat in de mengkom met een mixer. Maak van 1 á 2 dl water en de asem een papje (na de zaden en vliezen te hebben verwijderd) en roer dit lepel voor lepel door de massa. De saus moet zo dik zijn als slasaus. Schik de uitgelekte groenten op een schotel en overgiet ze met de saus.
De gekookte groenten kunnen al naar gelang het seizoen gevarieerd worden.
Ze moeten bestaan uit:
1 donkergroene groente (andijvie, boetenkool, spinazie); 2 lichtgroene groente (jonge spinazie, raapsteeltjes, boontjes, groene of savooienkool);
3 Witte groente (taugé, Witte kool of bloemkool).
