Voor circa 4 personen als hoofdgerecht
INGREDIËNTEN
- 2 kippenbouten
- 1 ui
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 3 stukjes foelie
- 2 laurierblaadjes
- Paar takjes selderij
- Bosje platte peterselie
- 6 zwarte peperkorrels, gekneusd
- 250 g soepgroenten (meer mag natuurlijk ook), vers of diepvries
- 1 kippenbouillontablet
- 1 handje vermicelli
BEREIDING
Snijd de prei over de lengte doormidden en spoel goed schoon met koud water — let erop dat je eventueel zand tussen het blad wegspoelt. Snijd de prei in grove stukken. Schil de winterpeen en snijd de helft in grote stukken en de andere helft in kleine blokjes. Pel de ui en snijd in vieren. Leg de kippenbouten in een ruime kookpan samen met de prei, de grote stukken wortel, de ui, foelie, laurierblaadjes, selderij, de helft van de peterselie, peperkorrels en voeg 2 liter water toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan en laat circa 45 minuten zachtjes pruttelen — let erop dat de bouillon niet meer kookt, doe anders de deksel schuin op de pan of gebruik een sudderplaatje. De kip is gaar als hij boven komt drijven en het vlees makkelijk loslaat van het bot.
Haal de kippenbouten uit de soep en laat afkoelen. Giet de bouillon door een zeef en vang op in een soeppan. Voeg de kleine blokjes wortel, de overige peterselie (fijngesneden), de soepgroenten en de bouillontablet toe aan de bouillon en kook op middelhoog vuur totdat de groenten bijna gaar zijn.
Verwijder ondertussen het vel van de kippenbouten en pluk het vlees van de botten. Snijd het kippenvlees iets kleiner. Voeg de vermicelli en het kippenvlees toe aan de bouillon en verwarm totdat de vermicelli en groenten gaar zijn.

André